Τηλεφωνικές παραγγελίες 2510 834 060

Υγεία ματιών

Οι Φακοί Επαφής είναι ασφαλείς στην διάρκεια της εξάπλωσης του κορονοϊού;

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιστημονική απόδειξη που να καταδεικνύει ότι η χρήση φακών επαφής εκθέτει τους χρήστες σε μεγαλύτερο κίνδυνο επαφής με τον κορονοϊό (American Optometric Association). Για να εξασφαλίζεται η ασφαλέστερη χρήση των φακών επαφής οι σωστοί κανόνες υγιεινής πρέπει να ακολουθούνται σε όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό σχολαστικά (και να σκουπίζετε με πετσέτα χωρίς χνούδι) κάθε φορά που βάζετε και βγάζετε τους φακούς επαφής σας. Οι μηνιαίοι και δεκαπενθήμεροι φακοί επαφής πρέπει να απολυμαίνονται σε υγρό φακών επαφής κάθε φορά που τους βγάζουμε από τα μάτια μας.

Γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό για την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19;

Ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και μέσω της επαφής με επιφάνειες τις οποίες το μολυσμένο άτομο έχει αγγίξει. Τα βακτήρια μπορεί να μείνουν στις επιφάνειες για μέρες αν αυτές δεν έχουν απολυμανθεί. Γι’αυτό είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πιο συχνά. Επίσης πρέπει ν α αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και ειδικά τα μάτια μας, το στόμα μας και τα γυαλιά μας.

 

Τα γυαλιά δεν μας προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον κορονοϊό;

Ο Αμερικανικός Συνεταιρισμός Οπτομετρών (American Optometrist Association ) ανέφερε: «Τα γυαλιά δεν αποδεικνύεται ότι προσφέρουν προστασία. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα γυαλιά παρέχουν προστασία από τον κορονοϊό  COVID-19.» Φοβούμενοι την επαφή που απαιτείται για την εφαρμογή των φακών επαφής μερικοί υποθέτουν ότι οι φακοί επαφής πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθιστούνται με γυαλιά. Αλλά δεν υπάρχει καμμία επιστημονική απόδειξη που να οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Πώς να φορέσετε τους φακούς επαφής
1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με απλό ή υγρό σαπούνι.
2. Χρησιμοποιείστε μια καθαρή πετσέτα ή σκληρό χαρτί για να τα σκουπίσετε. Αποφύγετε το χαρτί τουαλέτας γιατί σκίζεται εύκολα και τα κομμάτια του μπορεί να μεταφερθούν στον φακό από τα χέρια σας και να προκαλέσουν ερεθισμούς στο μάτι.
3. Αφαιρέστε τον φακό από την συσκευασία του ή την θήκη του και τοποθετήστε τον στο δακτυλό σας.
4. Κοιτώντας στον καθρέφτη, χρησιμοποιήστε τα δύο δάχτυλα του ενός σας χεριού για να κρατήσετε ανοιχτό το επάνω σας βλέφαρο με το ένα δάχτυλο και το κάτω με το άλλο. Χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι τοποθετήστε τον φακό απαλά στο μάτι.
Πώς να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής
1. Σιγουρευτείτε ότι πλύνατε και στεγνώσατε τα χέρια σας καλά.
2. Όπως και όταν τους φορέσατε, χαμηλώστε το κάτω βλέφαρο με το ένα σας δάχτυλο και σηκώστε το επάνω βλέφαρο με το άλλο σας δάχτυλο και γύρετε το κεφάλι σας ελαφρά προς τα πίσω.
3. Προσεκτικά τσιμπήστε τον φακό χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
4. Κοιτάξτε ψηλά καθώς γλυστράτε τον φακό προς τα κάτω για να τον τραβήξετε έξω από το μάτι.
5. Πετάξτε τον φακό αν είναι ημερήσιας χρήσης ή προσεκτικά τοποθετήστε τον στην θήκη του και γεμίστε την με φρέσκο υγρό.
Πώς καταλαβαίνω ότι ο φακός μου είναι ανάποδα;

Οι φακοί κατά κανόνα είναι στην σωστή θέση όταν τους βγάζετε από την θήκη τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως βάλετε το φακό στο μάτι σας ανάποδα. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό στο μάτι σας ακόμα και αν βάλετε τον φακό ανάποδα. Αν αυτό συμβεί απλά αφαιρέστε τον, ξεπλύνετε με υγρό φακών επαφής και ξανατοποθετήστε τον στο μάτι. Όταν ο φακός είναι ανάποδα στο μάτι σας, μπορείτε να το καταλάβετε από την θολή όραση που θα έχετε και από μιά αίσθηση τριβής του βλεφάρου με τον φακό.

Μου έπεσε ο φακός. Τί να κάνω;

Μπορεί να συμβεί. Απλά μαζέψτε τον προσεκτικά και τοποθετήστε τον στην παλάμη σας. Ρίξτε μικρή ποσότητα από το υγρό καθαρισμού των φακών σας και τρίψτε τον απαλά με κυκλικές κινήσεις για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν τοποθετήστε τον ξανά στο μάτι σας.

Αλλεργίες και φακοί επαφής
Η εποχιακή αλλεργία δεν είναι λόγος για να σας αποτρέψει να φοράτε φακούς επαφής. Σε περίπτωση που η αλλεργία σας έιναι πιο σοβαρή δοκιμάστε να μειώσετε το χρονικό διάστημα αντικατάστασης των φακών επαφής χρησιμοποιώντας ημερήσιους φακούς επαφής.
Τί θα γίνει αν κοιμηθώ με τους φακούς;

Αν αποκοιμηθείτε φορώντας τους φακούς σας, μην προσπαθήσετε να τους βγάλετε αμέσως. Πίνετε πρώτα νερό για να ενυδατωθείτε και κατόπιν ρίχνετε μερικές ενυδατικές σταγόνες στο μάτι σας πριν προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε.

Μπορώ να χρησιμοποιώ νερό για τους φακούς μου;

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό αντί για υγρό καθαρισμού φακών επαφής. Το νερό περιέχει μικροοργανισμούς και βακτήρια που μπορούν να μολύνουν το μάτι σας.

Μπορώ να κολυμπήσω με τους φακούς μου;

Η επαφή των φακών με το νερό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας. Το νερό περιέχει βακτήρια που εισέρχονται στον φακό και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στο μάτι. Μια ενναλακτική λύση είναι να φοράτε γυαλιά κολύμβησης. Αν κατά λάθος ανοίξετε τα μάτια σας κάτω από το νερό, αφαιρέστε τους φακούς σας άμεσα και μην τους χρησιμοποιήσετε ξανά.

Για Σπόρ οι φακοί επαφής είναι καλύτεροι από τα γυαλιά;

Οι φακοί επαφής προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα γυαλιά όταν χρησιμοποιούνται για σπόρ. Οι φακοί επαφής σας προσφέρουν ελευθερία κινήσεων ενώ τρέχετε χωρίς να ανησυχείτε μήπως τα γυαλία σας γλυστρήσουν από το πρόσωπο σας. Θα ανακαλύψετε πως έχετε καλύτερη περιφερειακή όραση, ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών χωρίς να σας προβληματίζει το λέρωμα ή το θάμπωμα των γυαλιών σας. Επίσης είναι η ασφαλέστερη λύση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για την περίπτωση που ένας άλλος παίκτης ή μια μπάλα σπάσει τα ευαίσθητα γυαλιά σας βάζοντας σε κίνδυνο τα μάτια σας.

Για ταξίδι, ποιοί είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής;

Συνήθως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φακούς επαφής συμφωνούν ότι οι πιο βολικοί φακοί για τα ταξίδια είναι οι Ημερήσιοι. Και αυτό γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούν την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των φακών τους. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μαζί σας τους μηνιαίους ή δεκαπενθήμερους φακούς σας μην ξεχάσετε το υγρό καθαρισμού φακών επαφής. Οι πρόσφατοι κανόνες μεταφοράς υγρών στα αεροδρόμια έχουν ανώτατο όριο τα 100ml για αποσκευές εντός του αεροπλάνου.