Τηλεφωνικές παραγγελίες 2510 834 060

Σχετικά με τους φακούς επαφής

Αστιγματισμός

Πολλοί άνθρωποι που φορούν γυαλιά οράσεως έχουν και αστιγματισμό. Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και συμβαίνει όταν ο κερατοειδής έχει ακανόνιστη καμπύλη προσομοιάζοντας σαν μπάλα του «ράγκμπυ» και όχι στρογγυλή σαν μπάλα του ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ακτίνα φωτός που εισέρχεται στον οφθαλμό δεν επικεντρώνεται σωστά με αποτέλεσμα την θολή όραση. Είναι κάτι το συνηθισμένο και μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση. Ο Αστιγματισμός που δεν διορθώνεται μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση του ματιού, ιδιαίτερα μετά από εργασίες που χρειάζονται μεγάλη επικέντρωση σε κοντινή ή μακρινή απόσταση. Η καταπόνηση του ματιού συχνά ακολουθείται από πονοκεφάλους. Όπως η Μυωπία και η Υπερμετρωπία, ο Αστιγματισμός είναι διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού. Όταν κάποιος έχει Αστιγματισμό είναι πολύ πιθανό να έχει συνδυαστικά και ένα από τα άλλα διαθλαστικά σφάλματα.

Πώς διορθώνεται ο Αστιγματισμός με Φακούς Επαφής
Ο Αστιγματισμός διορθώνεται με αστιγματικούς φακούς επαφής. Αυτοί προσφέρουν μια επιπλέον «κυλινδρική»(CYL) διοπτρία σε κάποιον διαφορετικό μεσημβρινό του φακού (κάθετο ή οριζόντιο) επιπλέον της «σφαιρικής»(SHP) διοπτρίας διορθώνοντας τις διαφορετικές μοίρες της κοντινής ή μακρινής όρασης.
Υπερμετρωπία

Στην Υπερμετρωπία οι ακτίνες φωτός που εισέρχονται στον οφθαλμό αντί να εστιάσουν επάνω στον αμφιβληστροειδή προσπερνούν την επιφάνεια του και εστιάζουν πίσω από αυτόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα κοντινά αντικείμενα να εμφανίζονται θολά ενώ τα μακρινά όχι τόσο καθαρά.

Πώς διορθώνεται η Υπερμετρωπία με Φακούς Επαφής
Η Υπερμετρωπία διορθώνεται με υπερμετρωπικούς φακούς επαφής που έχουν θετικό πρόσημο (+).
Πρεσβυωπία

Στην Πρεσβυωπία ο οφθαλμός αδυνατεί να επικεντρωθεί σε κοντινά αντικείμενα. Η όραση μας γίνεται θολή όταν προσπαθούμε να διαβάσουμε ή να επικεντρωθούμε σε λεπτομέρειες σε μικρή απόσταση ιδιαίτερα σε καταστάσεις χαμηλού φωτισμού. Εμφανίζεται σε όλους μας από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα. Οφείλεται στην σκλήρυνση του κλυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού που έχει σαν αποτέλεσμα την επικέντρωση των ακτίνων φωτός πίσω από τον αμφιβληστροειδή αντί επάνω σε αυτόν.

Πώς διορθώνεται η Πρεσβυωπία με Φακούς Επαφής
Η Πρεσβυωπία διορθώνεται με πολυεστιακούς φακούς επαφής . Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής έχουν διαφορετικές οπτικές ζώνες που βοηθούν τον οφθαλμό να εστιάσει τόσο σε κοντινή όσο σε μεσαία και μακρινή απόσταση
Μυωπία

Η Μυωπία είναι η πιο συνηθισμένη διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού με μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Αν και τα αιτία της αύξησης της δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, πολλοί οφθαλμίατροι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στις απαιτήσεις την σύγχρονης ζωής για κοντινή όραση όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα. Οσοι έχουν Μυωπία δυσκολεύονται να διακρίνουν καθαρά τα μακρινά αντικείμενα (να διαβάσουν οδικές πινακίδες), αλλά μπορούν να διακρίνουν σε κοντινή απόσταση (να διαβάσουν στην οθόνη ή σ’ένα βιβλίο). Στην Μυωπία οι ακτίνες φωτός που εισέρχονται στον οφθαλμό επικεντρώνονται μπροστά απο τον αμφιβληστροειδή (φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του οφθαλμού) αντί επάνω σε αυτόν, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να εμφανίζονται θολά.

Πώς διορθώνεται η Μυωπία με Φακούς Επαφής
Η Μυωπία διορθώνεται με μυωπικούς φακούς επαφής που έχουν αρνητικό πρόσημο (-).
Διαπερατότητα σε Οξυγόνο (Dk/t)
Η Διαπερατότητα σε Οξυγόνο είναι μια τιμή που δείχνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να περάσει από τον φακό επαφής και να φτάσει στο μάτι. Η τιμή αυτή εκφράζεται σε Dk/t. Οι φακοί υδρογέλης χρησιμοποιούν το νερό για να μεταβιβάσουν οξυγόνο στην επιφάνεια του οφθαλμού. Ετσι υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σημαίνει περισσότερο οξυγόνο στο μάτι με τιμές κοντά στο 40 Dk/t. Στους φακούς σιλικόνης υδρογέλης η διαπερατότητα του φακού σε οξυγόνο εξαρτάται περισσότερο από την σιλικόνη παρά από την περιεκτικότητα του φακού σε νερό. Οι τιμές μπορούν να ξεπεράσουν τα 100Dk/t.
Σιλικόνη Υδρογέλη
Η Σιλικόνη Υδρογέλη είναι το πιο σύγχρονο υλικό στην παραγωγή των φακών επαφής. Η Υδρογέλη βοηθά στο να εξασφαλίζουμε υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε νερό στον φακό επαφής (με αποτέλεσμα την άνεση) και η Σιλικόνη παρέχει στον φακό υψηλά επίπεδα διαπερατότητας σε οξυγόνο (καλύτερη υγεία). Σήμερα οι φακοί επαφής που κατασκευάζονται από Σιλικόνη Υδρογέλη παρέχουν καλύτερη ενυδάτωση και καλύτερη διαπνοή.
Οφέλη της Σιλικόνης Υδρογέλης
Η Σιλικόνη Υδρογέλη είναι ένα σύγχρονο υλικό κατασκευής φακών επαφής. Το κύριο χαρακτηριστικό της Σιλικόνης είναι η υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο και της Υδρογέλης η υψηλή ενυδάτωση. Ο συνδυασμός των δύο είναι που προσφέρει ιδανικά οφέλη στους φακούς επαφής που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό.

Υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο σημαίνει: μικρό ρίσκο υποξίας, ιδανικό για προβλήματα ξηροφθαλμίας, υψηλή ενυδάτωση, άνεση και δυνατότητα περισσοτέρων ωρών χρήσης ανά ημέρα.

Add (Addition)
To Add ορίζει την απόσταση ανάγνωσης και καθορίζει την πρεσβυωπία. Μας δείχνει την δύναμη της μεγένθυσης που χρειάζεται ένα μάτι για να δει σε απόσταση διαβάσματος. Ένας γενικός κανόνας είναι : Low ADD από +0.75 ως +1.50 , Mid ADD από +1.75 ως +2.25 , High ADD από +2.25 ως +2.75
Καμπυλότητα ή B.C (Base Curve)

Αυτή είναι η καμπυλότητα του φακού και εφαρμόζει ανάλογα στην καμπυλότητα του ματιού σας.

Διάμετρος (Dia)

Αυτή είναι η διάμετρος του φακού. Είναι περίπου 14.20mm ανάλογα με την εταιρία κατασκευής του φακού. Μικρές διαφορές στη διάμετρο του φακού δεν επηρεάζουν την εφαρμογή και άνεση του φακού.

Βαθμός (Pwr) / Σφαίρωμα (Sph) / Διοπτρία (Dpt)
Βαθμός (Pwr) ή Σφαίρωμα (Sph) ή Διοπτρία (Dpt) είναι η δύναμη της Μυωπίας (έχει το σημείο του μείον «-» ) ή της Υπερμετωπίας (έχει το σημείο του «+» ).
Κύλινδρος (Cyl)
Αυτό μας δείχνει ότι το μάτι δεν είναι ακριβώς στρογγυλό αλλά έχει το σχήμα «μπάλλας ράγκμπυ». Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο, ονομάζεται αστιγματισμός και το μάτι χρειάζεται Κυλινδρική διόρθωση (Κύλινδρο) για να βλέπει τέλεια.Οι συγκεκριμέμοι φακοί ονομάζονται Αστιγματικοί ή Τορικοί.
Άξονας (Axis)
Όσοι έχουν αστιγματισμό έχουν μια ακανόνιστη καμπύλη στον οφθαλμό τους η οποία απαιτεί οπτική διόρθωση υπό γωνία. Ο Άξονας (Axis) είναι μία τιμή ανάμεσα στις 0 και 180 μοίρες η οποία ορίζει ποια είναι η γωνιώδης διόρθωση που προσφέρεται.
Κυρίαρχο Μάτι (D)
Μερικοί Πολυεστιακοί/Πρεσβυωπικοί φακοί επαφής προσφέρουν οπτική διόρθωση μέσω του «Κυρίαρχου Ματιού» (D) και του «Μη Κυρίρχου Ματιού» (Ν). Συνήθως το «Κυρίαρχο Μάτι» για τους δεξιόχειρες είναι το δεξιό.
Τί σημαίνουν τα νούμερα που αναγράφονται στο κουτί των Φακών μου;

Τα νούμερα που αναγράφονται στο κουτί των Φακών σας αντιστοιχούν στα νούμερα που επιλέξατε στην τοποθέτηση της παραγγελίας σας.