Τηλεφωνικές παραγγελίες 2510 834 060

Συνταγή γυαλιών Οράσεως

Συνταγή Γυαλιών Οράσεως και Φακών Επαφής
Οι βαθμοί που έχετε από την συνταγή των γυαλιών σας διαφέρουν για τους φακούς επαφής, ιδιαίτερα σε τιμές πάνω από 4.00 βαθμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φακοί βρίσκονται πιο κοντά στον οφθαλμό από τα γυαλιά με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσαρμογή του βαθμού της συνταγής σε σχέση με την απόσταση από τον οφθαλμό. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να κάνει την προσαρμογή αυτή και να σας δώσει και συνταγή για φακούς επαφής.
Τι σημαίνουν τα νούμερα στη συνταγή μου;
Η συνταγή σας μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής Γενικές Παραμέτρους: Σφαίρωμα (SPH), Κύλινδρο (CYL), Μοίρες (Axis), Πρεσβυωπία (ADD) και Διακορική Απόσταση (PD). Αν η συνταγή σας δεν περιλαμβάνει ένα από αυτά, σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε διόρθωση για αυτές τις τιμές. Υπάρχει διαφορετική συνταγή για το Δεξί και το Αριστερό σας μάτι.

 

Δ.Ο (OD) Παράμετροι για Δεξιό Οφθαλμό.
Α.Ο (OS) Παράμετροι για Αριστερό Οφθαλμό.
Βαθμοί/Σφαίρωμα/Διοπτρία(Pwr/Sph/Dpt) Οι Βαθμοί / Σφαίρωμα υποδεικνύουν την τιμή για την δύναμη του φακού που χρειάζεται για την Μυωπία ή την Υπερμετρωπία.
Κύλινδρος και Άξονας (CYL & Axis) Ο Κύλινδρος (CYL) και οι Άξονας (Axis) είναι τιμές για την διόρθωση του Αστιγματισμού.
ADD Είναι η τιμή για την Πρεσβυωπία. Αυτή η τιμή δείχνει την δύναμη της μεγένθυσης που χρειάζεται ένα μάτι σε απόσταση διαβάσματος.
Βαθμός (Pwr)/ Σφαίρωμα (Sph) / Διοπτρία (Dpt)
Αυτή είναι η δύναμη της Μυωπίας (έχει το σημείο του μείον « – ») ή της Υπερμετωπίας (έχει το σημείο του «+»)
Κύλινδρος (Cyl)
Αυτό μας δείχνει ότι το μάτι δεν είναι ακριβώς στρογγυλό αλλά έχει το σχήμα «μπάλλας ράγκμπυ».Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο, ονομάζεται αστιγματισμός και το μάτι χρειάζεται Κυλινδρική διόρθωση (Κύλινδρο) για να βλέπει τέλεια. Οι συγκεκριμένοι φακοί ονομάζονται Αστιγματικοί ή Τορικοί.
Άξονας (Axis)
Όσοι έχουν αστιγματισμό έχουν μια ακανόνιστη καμπύλη στον οφθαλμό τους η οποία απαιτεί οπτική διόρθωση υπό γωνία. Ο άξονας (Axis) είναι μία τιμή ανάμεσα στις 0 και 180 μοίρες η οποία ορίζει ποια είναι η γωνιώδης διόρθωση που προσφέρεται.
Add (Addition)
To Add ορίζει την απόσταση ανάγνωσης και καθορίζει την πρεσβυωπία. Μας δείχνει την δύναμη της μεγένθυσης που χρειάζεται ένα μάτι για να δει σε απόσταση διαβάσματος. Ενας γενικός κανόνας είναι : Low ADD από +0.75 ως +1.50 , Mid ADD από +1.75 ως +2.25 , High ADD από +2.25 ως +2.75
Κυρίαρχο Μάτι (D)
Μερικοί Πολυεστιακοί / Πρεσβυωπικοί φακοί επαφής προσφέρουν οπτική διόρθωση μέσω του «Κυρίαρχου Ματιού» (D) και του «Μη Κυρίαρχου Ματιού» (Ν). Συνήθως το «Κυρίαρχο Μάτι» για τους δεξιόχειρες είναι το δεξιό.
Πώς διαβάζεται η Συνταγή των Γυαλιών μου;
Εκτός από τις Γενικές Παραμέτρους (Βαθμοί/Σφαίρωμα, Κύλινδρος, Άξονας, ADD) μια πλήρης Συνταγή Γυαλιών πρέπει να περιλαμβάνει και την Διακορική Απόσταση (PD).

Διακορική Απόσταση (PD)
Είναι η απόσταση μεταξύ του κέντρου της κόρης του ενός οφθαλμού (η κεντρική μαύρη κουκίδα του ματιού) με το κέντρο της κόρης του άλλου μετρημένης σε χιλιοστά (mm).